15 november, 2008

Kaj se gredo italijanski študentje?


Če bi mi kdo povedal, kako bo prvi mesec na erasmus izmenjavi se zanjo ne bi s tako lahkoto odločil. Verjetno mu sploh ne bi verjel, saj človek iz zelo solidno razvite države ( Slovenija ) v članici G8 (Italija) pričakuje vsaj takšne razmere, če ne celo še boljše. Rim - večno mesto. Že okoli leta 0 je bilo to glavno mesto največjega imperija na svetu. V takratnem času razvito "do daske". Danes je ob Milanu center Italije. Ogromno mesto, v katerem človek rad preživlja svoj čas. Veliko je športnih in kulturnih dogodkov. Ima vse, kar imajo veliki. Največkrat lepo in toplo vreme omogoča prijetne sprehode skozi vse leto....ahh zdej sem že malo zašel..khm khmmm.
"Univerzo La Sapienza so kar se tiče didaktike prehvalili vsi, pri katerih sem se pozanimal o tukajšnjih razmerah. Da je enostavno ena najboljših. Tudi na uradni lestvici najboljših univerz v Evropi je na 40. mestu, kar je zelo dobra uvrstitev. Za predstavo naj vam povem, da ima zgolj Italija preko devetdeset omenjenih ustanov. Konkretn na fakulteti za farmacijo dobi po besedah dekana službo čisto vsak diplomant. Naj ponovim - vsak. Nekaj te pa zagotovo naučijo. In kako bi lahko človek po vsem naštetem lahko več kot toliko kolebal, kam na erasmus izmenjavo.

In kot že sami veste, nič ni tako kot bi moralo biti. Vidim da celo v Sloveniji odmevajo tukajšnje "predvojne" razmere. Odkar je na čelu vlade Silvio Berlusconi je zmešnjav več kot preveč, sploh v zadnjem času. Stavkajo praktično vsi, vsak ob svojem času. Letališča, železnice in avtobusne proge dostikrat zamrejo, včasih celo nenapovedano. Najbolj me seveda "prizadane" stavkanje na univerzi. Profesorji se strinjajo s študenti in vsi odidiejo na ulice protestirat proti zakonu 133. Za kaj se sploh gre? Za privatizacijo univerz in za manj vložkov v študijske procese. To posledično pomeni znižanje plač vsem profesorjem oz. odpustitev nekaterih izmed njih. Tudi v razvoj in raziskave naj bi se vlagalo manj, kar posledično pomeni težji prehod iz "staža" raziskovalca v docenta, profesorja...skratka - zastoj v napredku, še posebej če pomislimo, da na mladih svet stoji.
Ta čas pa predavanja odpadajo in odpadajo....ja j**eš tak razvoj!

Sicer pa se to dogaja ob vsaki menjavi vlade. Ja, tako - ko vladajo levi, protestirajo desni, ko vladajo desni pa protestirajo levi. Vsi nezadovoljni, vsi na ulicah. Ponavadi je tako, da kdorkoli vlada, se državljani ne strinjajo s tako politiko in na naslednjih izvolijo druge. Vsaj povprečje kaže nekaj takega. Desni so sicer v zadnjem času večkrat gor kot dol, a zato delajo tudi več sranja. In to sranje moram jaz zdaj prenašat. Čeprav...neposredno niti ne to, ki ga delajo oni ( jaz neposredno tega ne bi smel čutiti) ampak povratno sranje, ki jim ga vrača prebivalstvo. Pomislite - 2,5 miljona ljudi je bilo pred dvemi tedni v Rimu na trgih. Slovenija + Ljubljana - ljudje iz cele Italije so nezadovoljni. Čeprav so jih izvolili, je zdaj vse narobe. Je vsem žal. Lahko bi rekel, da njihov spomin traja zgolj 4 leta. To me malce spominja na volitve v Izoli...le da takrat smo si precej grizli nohte in ustnice, na ulice pa nismo šli, razen redkih psihopatov.

Ja dragi Italjančki, kaj pa sploh hočete doseči?? A uničiti sprejet zakon? A ne vidite, da to ne pelje nikamor? Že en mesec se bunite, pa ni še nič novega. Nisem za nemirne demonstracije. Nisem za demonstracije. Morale bi biti mirne, će že, a mirne ne vodijo nikamor. Če ste pravi pojdite do parlamenta z vilami v rokah, pa da vidimo, kaj bo novega.
Profesorica od biokemije pravi, da kljub temu, da verjetno ne bodo nič uredili, je potrebno izkazati nezadovoljstvo. Češ, da to ni vprašanje usmerjenosti temveč kulture! Ja profesorica, uvedite tretjo stranko in se izkažite v kampaniji...verjamem, da se tudi vam rahlo trese stolček ampak na drugačen način Berlusconija po mojem ne boste premaknili.

Prokleta politika in tisti, ki te je izumil.

Gomi

3 komentarji:

Anonimni pravi ...

Zakaj se jim nisi pridružil še ti? :D Pol bi postalo to mednarodno vprašanje, bi Dimitri še kakšno noto poslal :) .

Gomi pravi ...

seveda seveda....
nota nota:))) eeeee marin marin
ti si pravi vajgl res:)

Anonimni pravi ...

Zanimivo. Ni ti dolgčas, no. :)