05 april, 2009

Kristjani praznujejo cvetno nedeljo

Kristjani danes, zadnjo nedeljo pred veliko nočjo, obhajajo cvetno nedeljo, ko k blagoslovu prinesejo v šope povezano pomladansko zelenje. Danes se bere evangeljsko poročilo o Jezusovem trpljenju – pasijon.

Škofje vseh šestih slovenskih škofij so danes maševali v svojih stolnicah. Papež Benedikt XVI. je po blagoslovu palmovih in oljčnih vej ter tradicionalni procesiji cvetne nedelje 9.30 začel maševanje na Trgu svetega Petra.

Obred cvetne nedelje se začenja z blagoslovom zelenja (oljčnih vejic in butar) pred cerkvijo, ki ga nato v procesiji med petjem slavilnih pesmi verniki nesejo v cerkev. Zelenje verniki izbirajo in povezujejo različno od kraja do kraja ter ga ponekod tudi okrasijo s pomladanskim cvetjem. Običajno ga blagoslovljenega odnesejo domov, saj denimo oljčna vejica, ki jo na ta dan povežejo v šopek – zlasti na Primorskem – predstavlja tudi simbol miru. Praznik predstavlja spomin na palmove veje, s katerimi so ljudje slovesno pozdravljali Jezusa Kristusa, ko je prihajal v Jeruzalem.

Svetovni dan mladih

Na cvetno nedeljo so v rimski škofiji in po drugih delih sveta obhajali tudi 24. svetovni dan mladih, in sicer pod geslom "Svoje upanje smo naslonili na živega Boga". Papež Benedikt je to poslanico mladim po svetu popolnoma posvetil iskanju velikega upanja, ki ga je med drugim izpričal sveti Pavel.

V poslanici za 24. svetovni dan mladih je papež dekletom in fantom zaupal novo evangelizacijo, "ki jim bo pomagala znova odkriti pravo obličje Boga", ter poudaril, da je pravo upanje mogoče najti le v Bogu.

No v bistvu tega sam prej nisem vedel in okoli 11.30. (pred slabo uro) me je pod blokom presenetilo petje. Da je versko sem bil prepričan, a dobil sem asosciacijo na klice iz minaretov. To se mi je seveda zdelo nemogoče, vse skupaj pa sem tudi zabeležil na - kot vedno - slabem posnetku. Verniki so z zelenjem palmovih vej odhajali v bližnjo cerkev.

1 komentar:

tamala pravi ...

prav se vidi na posnetku da vas trese tam v rimu ;)