19 november, 2010

Novartis razvija pametne tablete s čipi

Švicarski farmacevtski gigant Novartis razvija nov sistem pametnih tablet s čipi, ki se uradno imenuje Ingestible Event Marker (IEM) in bi naj bil po optimističnih napovednih na tržišču že sredi leta 2012, torej ravno takrat, ko se bom verjetno sam bližal diplomi. Tehnologijo jim pomaga razvijati kalifornijsko podjetje Proteus Biomedical, Novartis pa je napovedal investicijo v višini 24 milijonov dolarjev za zagotovitev licence za to tehnologijo. Ideja je preprosta:

tableta bo imela poseben mikročip, ki se bo aktiviral v kislem okolju - to je v želodcu, kjer HCl zagotavlja pH med 1 in 3. Nato bo zbiral ključne parametre, kot so srčni utrip, telesna temperatura, premikanje telesa in podobno. Ti podatki se bodo prek povezave Bluetooth prenašali v elektronski karton, tako da bodo imeli zdravniki najbolj točne in ažurne podatke o stanju v telesu takoj po zaužitju tablete. Na ta način bo moč prilagajati odmerek in tako doseči najboljše mogoče delovanje.

Prva zdravila, ki bodo imela vgrajen ta čip, bodo zdravila proti zavrnitvi organov po presaditvah (imunosupresanti), kjer je odmerjanje še posebej pomembno. Trevor Mundel iz Novartisa pravi, da je to zgolj začetek in da so prihodnja področja uporabe zelo široka. Razrešiti morajo le še dvoje stvari: prvič, medicinski srenji morajo dokazati, da so tovrstne modifikacije varne, kar verjetno predstavlja temeljni problem. Z bioekvivalenčnimi testi bodo skušali dokazati, da ne spreminjajo fiziološkega učinkovanja zdravil, tako da bi odpadla potreba po dolgotrajnih kliničnih testiranjih, ampak bi izdelek lahko splavili v poldrugem letu, kar sicer ni praksa pri izdajanju zdravil na trg. In drugič, pomiriti bodo morali varuhe pravic in zasebnosti, ki postavljajo vprašanja, kdo vse lahko tem podatkom ob prenosu prek Bluetootha prisluškuje.
Bo telefon preko bluetootha zaznal, da sosed žre tovrstna zdravila? :)

Vir-Reuters


Lp, Gomi

2 komentarja:

Anonimni pravi ...

Bo prišu ata iz CIA-e, zamenjal čip...in ne bo več treba streljat in ustvarjat "nezgode" :-))).

Anonimni pravi ...

It's very effortless to find out any topic on net as compared to
textbooks, as I found this article at this site.

Here is my website: mobile casino no deposit