21 september, 2009

Slovenija - 8

Ne, ne bom pustil dva tedna tišine. Septembra ne.

Veliko se je dogajalo v tem septembru, skoraj toliko kot lani, ko sem imel dva izpita in priprave na leto v Rimu. Kljub raznim rokometnih treningih in tekmah, kjer sem igral vidno in manj vidno vlogo, žurkah, debiju v casinoju (gladko zgubil) ipd. je september minil v znamenju evropskega prvenstva v košarki. Slišali smo že mnogo, preveč.
Morda bi bilo bolje, če bi napisal blog takoj po koncu prvenstva ali pa še pred njim, saj sem, to moram priznati, proti Grkom pričakoval še večji polom. Jaz ne bi bil jaz, če ne bi tudi sam dodal svoje kolumne, ta bo dokaj kratka in jedrnata, glede na to o čem vsem sem razmišljal med in po prvenstvu. Pred njim ne veliko, to je vedno nehvaležno.

Slovenija: Naši so me v marsičem presnetili. Mene osbeno ob gladki zmagi nad Litvo in malce težji nad Turčijo. Opazen moštveni duh, dobro razdeljene vloge in upiranje peklenskemu ritmu so "majhne" Slovenčke pripeljale do velikega polfinala. Velikega, saj so izven slednjega ostale že omenjeni dve + npr.Francija (neporažena do četrtfinala). Drugo polovico polfinalne tekme s Srbijo sem poslušal zgolj po radiu (crknu TV). Zdovcu zamerim, da v zadnjih minutah ni našel rešitve za Teodosića, edinega razpoloženega pri Srbih. Da to ni Gasol, Parker ali Lorbek pa je vsem jasno.

Lorbek E. 10 - Velika garancija, trenutno verjetno najboljši slovenski igralec.
Nachbar 8.5 - Cela ali poškodovana roka, z leve ali desne, za 2 ali za 3...fant zadeva, motivira in ne dela neumnosti
Udrih 8 - Glede na minutažo in kvaliteto je odgiral zelo dobro, dober procent meta, zanesljiva organizacija napada in zelo solidno v obrambi.
Lakovič 7.5 - Od njega sem pričakoval več a se s 40 minutami na tekmo ne zdrži veliko tekem. Še vedno prvi organizator Slovenije.
Jagodnik 7.5 - Ne glede na to da je Koprčan mu dajem dobro oceno. Veliko košev v izjemno pomembnih trenutkih in odlična obramba (Tur, Hrv), ga peljeta na peto mesto v moji lestvici
Dragič 7.5 - Kar je pokazal je bilo OK. Česar ni, nas je stalo medalje.
Slokar 7.5 - Dobro se je držal, boril, zadeval, ko od njega tega ni pričakoval nihče a proti Shortsanidisu je dobil veliko lekcijo. Morda je kriv Zdovc...
Lorbek D. 7 - Glede na to, da je vsako tekmo začel v prvi peterki je moral imeti veliko zaslug za slovenski uspeh, a jaz ga nisem veliko videl.
Brezec 6.5 - Tudi od njega sem osebno pričakoval več, a je v centrskem paru z Lorbkom kljub večji višini razumljivo deloval nekoliko v ozadju. Da o nerodnem lovljenju odbitih žog ne izgubljam besed. Drugič teran s seboj.
Golemac 6 - Jurica je nekaj dal, a vsaj na igrišču premalo za tako reprezentanco. Vseeno ne mislim razglabljati kaj je delal v njej. Če ga ne bi bilo, bi bilo morda slabše...
Klobučar, Smodiš - /
Jure Zdovc - 8 S tem kar je naredil v tako kratkem času je že najuspešnejši trener slovenske reprezentance. Kaj je ob Dragiču zmanjkalo za velik uspeh ne vem, zagotovo pa vsaj 2 piki za desetko.


Ostali: Španija je bila moj favorit že od začetka in prvi poraz s Srbi jih (me) je v pravem času šokiral. Manjši spodrsljaj s Turki jih je dokončno streznil in ob stisnjenih vrstah jim (Gasolu) trenutno ni para. Drugouvrščena Srbija je v prvi tekmi s Španijo presenetila a bi se tudi s porazom uvrstila v četrtfinale. Tako mladi ekipi samo vsa čast ob storjenem, tudi hud poraz v finalu jim verjetno ne bo pokvaril veselja. Grki so z medaljo verjetno dosegli cilj.
Razočaranje je bilo očitno pri vseh poraženih četrtfinalistih, Turkom se je sesul sistem in končno osmo mesto je daleč od resničnih zmožnosti. Če je v polfinalu prostora le za 4 najboljše, jih je v četrfinalu za dvakrat več. Za Nemčijo ni igral Nowitzki in po svoje ni presenečenje, da so se izgubili v povprečju. Podobno velja za Litvo, ki ji ne zadostujeta brata Lavrinovič. Brez "Slovenca" Jasikevičuisa" so bili slabši tudi od Poljakov, ki so za mene, tako kot Makedonci, dosegli cilj že z uvrstitvijo med 12, čeprav so igrali pred domačimi igralci.
Ostala moštva so realno slabša, boga Velika Britanija je v skupini imela 3 polfinaliste.

Tekmovalni sistem: Totalno v ku***, nepravičen in neenak za vse. Žal za nas slabši. Četrtfinale, polfinale in finale v treh dneh, za ekipo ki je končala na prvem mestu po rednem delu, je nesprejemljivo. To svet še ni videl. Vse ostale besede so odveč.

Bit če bolje, čeprav bo težka. Vidimo se v Turčiji 2010, še prej pa rokomet, nogomet.... Juhu!

LP, Gomi

Ni komentarjev: