06 december, 2009

Še ena "znanstvena" o alkoholu

Danes me je "zmotil" članek na Žurnal24, ki si ga lahko pogledate na naslednjem naslovu :

http://www.zurnal24.si/naslovnica/vodko-boste-lahko-tudi-pojedli-151806

Ruski profesor Evgeny Moskalev z univerze v Sankt Petersburgu je razvil tehnologijo, ki omogoča, da iz vodke naredimo prašek, lahko pa jo uporabimo tudi v obliki kapsule.

Prašek naredijo tako, da alkohol dodajo v raztopljen vosek in ju dobro zmešajo. Ko se vosek strdi, v sebi zadrži molekule alkohola.

To tehniko se lahko uporablja pri vseh pijačah, ki vsebujejo alkohol - viskiju, konjaku, vinu, pivu, ..."Suho" vodko boste tako lahko zavili v papir in jo nosili s seboj v žepu ali v torbici. Vodka v obliki kapsule pa bo prišla prav udeležencem zabav, ki si bodo lahko natančno izračunali zaželjeno "dozo" opitosti.

Moskalev je bil v bivši Sovjetski Zvezi zaposlen v obrambni industriji, a je moral kasneje postati svobodnjak.

"Eno od podjetij je za zdravljenje živali želelo vodo in ekstrakte na osnovi alkohola v obliki kapsul. Živalim namreč alkohol ne diši preveč, lahko pa bi ga jim dodali v hrano v obliki kapsule. Rezultat tega je bil, da smo razvili to tehnologijo," je povedal Moskalev.

Vodko posujte na sladico
"Na žalost ima vodka, glede na to, kako je narejena, okus po svečah. To pa lahko popravimo tako, da vosku dodamo različne dišave. Po resnici povedano mi vodka v obliki kapsul ni všeč, raje jo jem skupaj s sladico. Tudi po treh žlicah sladice pa moram priznati, da je vodko še vedno najbolje uživati na dobri stari način," je še dodal Moskalev.



Kot lahko vidite, bo alkohol na voljo v kapsulah. To pomeni, da za vsem dobro znani alkoefekt ne bo več potrebno piti enormnih količin piva ali mešati redbula z vodko, temveč bomo lahko vzeli kapsulo ali dve in se izgovarjali, da smo bolni in da ima to zdravilo take in drugačne učinke. Zanimivo.

Zmoten je npr. naslednji stavek: Vodka v obliki kapsule pa bo prišla prav udeležencem zabav, ki si bodo lahko natančno izračunali zaželjeno "dozo" opitosti.
Količina vodke bo praktično res enaka v vsaki kapsuli, a bo od posameznika odvisno, kako bo slednjo prenesel. Nihče se ne pozna tako dobro, da bi lahko vnaprej napovedal točne posledice. Tako kot v tekoči obliki, tako da iz tega vidika ne gre za nikakršen bum. Razpoloženje, hrana, vrsta aktivnosti med pitjem (od nje je odvisna prekrvavljenost različnih tkiv) in podobno vplivajo na metabolizem vseh substanc. Kapsula se v prebavnem traktu razgradi in iz nje se alkohol absorbira v krvni obtok ter se v določeni količini kmalu metabolizira v jetrih (še dobro, da se!). Koncentracija v krvnem obtoku je odvisna tudi od ostalih dejavnikov: spola, hitrosti absorpcije iz prebavnega trakta, telesne teže, sposobnosti telesa za presnavljanje alkohola ipd. .

Podobni "revolucionarni" članki ne prinašajo nič dobrega. Tovrstnih dostavnih sistemov za alkohol je teoretično zelo veliko, med njimi bi ga lahko aplicirali tudi rektalno v obliki svečk, kot se danes počne z veliko normalnimi zdravili. In zelo verjetno je, da kakšni maniaki to že počnejo. Zakaj? Absorbcija iz tamkajšnjega dela je precejšnja, saj je okoli veliko majhnih žil, alkoholol pa se izogne jetrom in najprej pride v ostala tkiva, brez zmanjšanja doze v jetrih, skratka tako kot si najbrž nekateri želijo. Tako pride do "hitrejšega in učinkovitejšega" opijanja.
In kaj DOLGOROČNO prinašajo tovrstne reklame in odkritja, ki to v svojem bistvu sploh niso? Z glavo sem že v ljubljanskem Bachusu, kjer čez osem let opazujem danes razvajene in nerazgledane 15-letne pubertetnike (15+8=23..?!) med zabavo. In kaj se dogaja? Misteriozni subjekt je ravnokar prišel za šank in naročil 3 svečke tekil, 2 kapsuli malibucole in eno srednje veliko injekcijo z juice-vodko. Za njegove prijatelje seveda. Kako bi v tem primeru nazdravljali pa si predstavljajte sami. Jaz pokam od smeha.


LP, Gomi

p.s. Alkohol v svečkah se v praksi ne uporablja, saj je že pitje alkohola v splošnem ob jemanju svečk (in v življenju nasploh) kontraindicirano, ne upam pa si 100% trditi, da nobeno zdravilo v obliki svečk ne vsebuje alkohola. Toliko pač ne vem...

Ni komentarjev: