30 oktober, 2007

Nimaš kaj, če nimaš pojma...

Profesor filozofije Boris Palčič, sicer tudi znan slovenski režiser nas je na gimnaziji učil, kaj pomeni "Imeti pojem". Vse bolj ugotavljam, da je to dandanes bistveno. Če nimaš pojma, nimaš kaj iskat...nikjer. Torej odvisno od tega, če imaš sploh kje kaj pojma ali če si pravi dibidus. V prvem primeru te bodo še kje vzeli, če ne drugega kot maskoto, saj se pod njo tvoj pravi jaz še kar skriva.
Vse bolj ugotavljam, da moreš še za tako necenjeno delo imeti nekaj pojma o njem, če ne drugo je treba znanje pridobiti z učenjem, spretnosti pa pridobiti s prakso, uradno ali pa neuradno. Praksa je tudi svojevrstno izobraževanje, ki zahteva nekaj časa in truda, da se uspešno opravi. Izobraževanje...pravzaprav je to iskan termin, ki označuje pridobivanje pojma.
Sam sem mnenja, da smo Slovenci kar izobražen narod. Vemo, da za odkritje Amerike veljata Krištof Kolumb in 1492, vemo, da je glavno mesto ZDA Washington in ne New York in da je Afrika geografsko pod Evropo. Vemo tudi, da rastline proizvajajo kisik in da ga živali porabljajo. Voda je pri nas podana s formulo H20 (nenazadnje se celo prodaja pod tem imenom) in 1kg zlata = 1kg volne (če upoštevamo le mase). No...torej vsak, ki to ve je že na dobri poti, da ga lahko označimo kot izobraženega. Do zaoslitve nam manjka le še pisanje, branje in govor (pa še to ni povsod nujno), temelji v katerih se marsikdo izgubi. . Vsak dan znova se srečujem z osnovnimi napakami v lastnem jeziku (tudi sam nisem izjema) in nismo si popolnoma na jasnem, kaj in kako "pride tukaj"...Da ne omenjam, kaj se zgodi, ko se srečamo s tujim jezikom (kar je sicer bolj sprejemljivo kot v materinem jeziku). Pa vendarle...na mojem blogu ni ponazorjeno v slovenščini ampak v nekem drugem jeziku.



Možakar ima precejšnje težave z angleščino in lahko bi rekli, da mu marsikaj ni jasno...Osebno mi je filmček smešen, toda pozor!!!!:) ;) Prizorov kot je ta, se povsod srečuje vedno več in upravičeno smo lahko zaskrbljeni, kakšno vlogo bodo imele šole pri izobraževanju ljudi v prihodnosti. Mislim, da bo večja težava to, kot "uglasit" vse računalnike....


Sicer pa - konec sveta je napovedan že za leto 2036. Ne vem zakaj se potem oziram na vse skupaj. Gremo ga pit, dokler je čas!:) Danes praznuje moj briškula-partner Luka Dolenc. Vse najboljše tudi s strani bloga!

Lp

Ni komentarjev: