29 marec, 2008

Vlado Kreslin in njegovi plagiati...prvič

Že od majhnega naju je z bratom oče vzgajal v po eni strani posebnem duhu. Skupaj smo večkrat preučevali pesmi, ki so vsebovale dele od drugih originalov. Sam sem se posledično od plagiatov najraje distanciral in na slednje gledal dokaj podcenjujoče, češ "s polno ritjo je lahko s*at". Čeprav so mi nekateri plagiati res boljši (primer je že Mamma mia, ki sem jo predstavil nekaj časa nazaj), je potrebno vedet, da je vse ogrodje in s tem ideja, ki je v glasbi najpomembnejša, nastalo lahko 10, 20 in več let prej.
V zadnjem času pa smo v družini spet napeli ušesa in zaznali dve zelo sumljivi Vladkovi pesmi. Ne vem če se temu lahko reče plagiat (ne poznam vseh kriterijev), a če to ni preveč podobno, potem naš posluh res ni veliko vreden. Ocenite sami

Predstavljam vam prvi njegov primer (zaenkrat imamo dva, dela se pa že na tretjem):

Vlado Kreslin - Preko Mure, preko Drave vs Richard Marx - Right here waiting

Lahko bi bila idealen par, z diplomami in otroki...


Wherever you'll go, whatever you'll do I'll be right here waiting for you...


Khja, prva gre malo bolj nizko in malo hitreje, pa če je to težko narediti...

Lp

3 komentarji:

Anonimni pravi ...

pa ne Kreslin no :(

Pa Right here waiting je plagiat :D

KA-8 pravi ...

Ja mislim, da je so podobnosti vendar premajhne za plagiat.

Ampak je težko rečt al je blo to namerno al ne.

Je pa plagiatorstvo svetovna reč. Npr. The Dubliners so povhn znanih komadov od Slim Dusty'a kopiral, pa noben ne dela zdrah iz tega.

Gomi pravi ...

KA-8, morda ti lahko dam prav.
Jaz v tej rubriki ne opozarjam na očitne plagiate, temveč na tiste, ki imajo nekaj podobnega... na tiste kjer se lahko kaj posumi, torej verjamem da je lahko bilo namerno ali nenamerno.

LP