16 februar, 2009

Mastna koža in savna

Savna dokazano vpliva na izmenjavo snovi v organizmu. Npr. v 10 minutah savnanja organizem izloči povprečno od 0,5 - 1,2 litra potu. Z rednimi obiski savne lahko veliko storimo za lep izgled naše kože, obraza in telesa v celoti. Metabolizem se v savni pospeši 2 - 3 krat, pore se razširijo, skozi njih pa se izločajo škodljive snovi, stare celice kože se luščijo, zato postane koža svetleča in čvrstejša. Potenje pospešuje prekrvavitev kože , izločanje in čiščenje raznih nečistoč, viška maščob in bakterij, pospešuje pa tudi nastanek novih kožnih celic, tako da koža postane mehkejša in nežnejša. Zaradi tega je savna zelo uspešna v boju proti aknam, mastni koži, pozitivno pa vpliva tudi na suho kožo. Savna ima pozitivne učinke tudi pri odpravljanju celulita, saj (op.a. kot že omenjeno) močno vpliva na prekrvavitev.
Že od nekdaj je pri veliko ljudeh zakoreninjeno mnenje, da je savna tudi uspešno sredstvo za hujšanje, vendar je mišljenje, da se bodo odvečni kilogrami kar stopili seveda zmotno. Tehtnica po savnanju sicer dejansko res pokaže mastno telesno težo, vendar le zaradi izgube vode, ki smo jo izločili s potenjem. Takšno izgubo zlahka nadomestimo že s prihodnjim obrokom ali napitkom. Jasno je torej, da nas savna sama po sebi ne bo naredila vitke, vendar pa nam lahko pomaga ob pravilni prehrani in rednih treningih, saj pospešuje izmenjavo snovi in prekrvavitev ter s tem tudi razgrajevanje škodljivih snovi, predvsem odvečnih maščob. Pri raznih vnetjih na koži pa savna ni priporočljiva. Osebe, ki imajo kakršne koli težave z zdravjem, se morajo pred obiskom savne obvezno posvetovati s svojim zdravnikom.



Pa še skrivnost iz kuhinje. Imate mastno kožo?
Občasno si lahko kar doma pripravimo eno izmed mask, ki blagodejno vpliva na mastno kožo. Žličko medu zmešamo z beljakom in žličko limoninega soka. Dodamo žlico ali dve pivskega kvasa, ter nanesemo na obraz in pustimo delovati 20 minut, nato speremo.

Vir: Krka

4 komentarji:

Anonimni pravi ...

od kdaj si specializiran za nizko proračunske nasvete nonam??
nizko padaš.. nizko!
Chuck bi kategorično zavrnil vse, kar si napisal, še preden bi stvar sploh videl! ;)

Anonimni pravi ...

Ala povej, koliko so ti dali na Krki, da jih reklamiraš?

Anonimni pravi ...

ja, maska deluje! Sicer je koža še vedno brez sprememb ampak uspešno sem se rešila svoje družine za par dni.

Anonimni pravi ...

Kaj si se zgubil? kje si? Pogresam te na blogu.