30 junij, 2011

Ali ste vedeli .. ? #13

Ali ste vedeli, zakaj se dvoboju med mestnima tekmecema reče derbi? 
Ime je dobilo od prestižne konjske dirke, ki jo je ustanovil Edward Stanley, grof grofije Derby, v letu 1780. Ko se je kasneje, okoli leta 1850 v Veliki Britaniji razširil nogomet, je bila tekma med dvema ekipama Ashbourna v grofiji Derbyshire imenovana Derby.

Ali ste vedeli, zakaj  se je Pele klical Pele? 
Zaradi tega, ker je še kot "mulc" narobe izgovarjal ime takrat odličnega brazilskega golmana Bile'-ja. Namesto Bile' je rekel Pile'. Zato so mu njegovi sovrstniki preimenovali vzdevek iz prvotnega Dico v Pele'. Sicer pa je njegovo pravo ime Edson Arantes do Nascimiento.

Ali ste vedeli, kakšnega pomena so barve petih krogov, simbola olimpijskih iger na olimpijski zastavi? 
Pierre de Coubertin je izbral barve petih krogov (zelenega, modrega, rdečega, črnega in rumenega), ki jih povezuje bela v ozadju zaradi tega, ker je v tistem času to dopuščalo predstavljanje barv, ki so bile prisotne v vseh zastavah sveta. Drugi pomen pa je tisti, ki predstavlja vse kontinente: črni Afriko, rdeč Ameriko, moder Evropo, zelen Oceanijo in rumen Azijo.


Ali ste vedeli, zakaj jim je ime Los Angeles Lakers (Jezerniki), če pa v Los Angelesu ni nobenega jezera?  
Zaradi tega, ker so Lakersi s svojo aktivnostjo pričeli v Minneapolisu v zvezni državi Minnesota. Tam je seveda ogromno jezer. Leta 1959 so se preselili v Los Angeles, a so vseeno obdržali originalno ime - Jezerniki.

LP, Gomi

Ni komentarjev: