30 september, 2011

Kot igra biljarda

Gre zgolj za enega tistih večerov, ko po napornem dnevu, polnem tega in onega uspeš priti do svoje urice tišine. Ko gredo ostali sostanovalci spat in ko ostaneš sam s svojim iPodom. Ker z njim lahko na glas poslušaš glasbo preko slušalk in to ustvari prijetno vzdušje. Biti v svoji sobi v Izoli sicer niti približno ni tako intimno kot v znamenitem ljubljanskem kotičku. Vseeno pa je "zlo fajn", kot bi rekli v Celju.

Pred nekaj minutami smo se preko skypa pogovarjali s kolegi. Pretežno neumnosti. O nogometu, faksu, avtih in puncah. Tako kot ponavadi. Ena tema je prehajala v drugo in v bistvu nam ob tem ni dolgčas tudi ob večkrat predebatiranih naslovih.
* ravnokar sem dal v usta tabletko prehranskega dopolnila za povečanje odpornosti...ker jo pač imam tu pred sabo. In ker tiste za izboljšanje inteligence nimam zraven, da bi lahko izbiral.

In tudi ti kolegi so šli spat. Zato je tu moj prijatelj Blog, ki me nikoli ne zapusti in je pravzaprav z mano vedno kadar hočem in ponavadi sem jaz tisti bolj nesramen, ki se mu ne posveti dovolj.

Teden je minil v znamenju merjenja pritiska. V o.b.alnih le.karnah Koper smo ta teden (še traja) imeli teden odprtih vrat in moja naloga je bila merjenje pritiska še tako zanimivim pacientom.

Nekaj cvetke (jih je še več, nekatere so se večkrat ponovile) so tukaj:
1. Gospa meni: "Gospod doktor, ...."...
2. Gospa meni:"To ni prav, aparat vam ne dela". Čez 15 minut meritev ponovimo, spet ima zelo slab rezultat, medtem ko imajo vsi okoli nje pričakovanega. Gospa prizna: "Jooj, gotova sem. Bo treba malo bolj zdravo začet.živet".
3. Gospa polna pričakovanj vstopi v lek.arno: "A samo do enih meritee? .... Aha, holesterol in sladkor do enih. No dobro ajde, si bom pa izmerla pritisk."
 4. Jaz: "Gospod vaši rezultati so zelo dobri... jemljete kakšna zdravila za zniževanje pritiska...?"Gospod začne naštevati, jaz pišem... in mu mirno povem: "Kar tako naprej jemljite, ker vam pomagajo".
5. "Gospa meni: Jemljem zdravila za znižanje holesterola, ampak imam zdaj vredu holesterol... lahko neham jemat....?" ... Jaz: :".... ne."
6: Jaz: "vi pa imate kar povišan pritisk. Ste kaj živćni zdaj?"  P: "ja, sem ja, sem ravnokar prišel od doktorja..."
7. "Uff, sem se zmanjšal. Imam 176 cm, mel sem jih pa 181!!!" jaz: "kdaj?" On: "ufff, 20 let nazaj".

V tej igrici sem se ta teden v štirih različnih lekarnah pogovarjal s preko 200 pacienti. Najboljše mi je bilo, ko mi je bila po prvih petdesetih jasna že večina vzorcev. In lepo se počutiš, ko ti nekdo nekaj prične govorit, in zavedajoč se, kako se bo zgodbica končala mirno počakaš da pove do konca, ter mu razumljivo razložiš, kako in kaj. In še posebej upokojeni ljudje so tisti, ki se radi pogovarjajo in ti povejo še kakšno zanimivo stvar, za katero se pač potrudiš prisluhnit, čeprav te ne zanima najbolj.

Drugače pa sem zelo utrujen. Jutri je sobota in spet delam. Še v peti lekarni v dvajsetih dneh dela. Niso lahke. Odbijam se po obalnih mestih kot kuglica, in kamorkoli grem (kjerkoli hodim), za sabo pustim določeno sled, določeno razdejanje.
Biljard. Po slovensko tako rečemo, ne? Angleži mu vmes dodajo še eno črgko L, sosedi v Trstu pa mu rečejo billiardo.

Danes sem tako s kemičnim svinčnikom ponesreči popisal eno bolj znanih in wannabe pomembnih Izolank. Po beli majici. In to na precej ženskem mestu. Pa si vi mislite. Pokvaril sem tudi en aparat za merjenje pritiska. Kar pa ni popolnoma moja krivda in mislim, da bodo serviserji hitro ugotovili, da ga pravzaprav enostavno nisem znal več usposobiti....

...
To je več ali manj to. Čeprav mi je jasno, da se v prejšnjem stavku milo ( =/= žajfa) rečeno lažem. Ampak bo kmalu polnoč in z njo mesec vinotok. Jaz pa bi ga rad dočakal v postelji. Kot črna krogla osmica, ki se na koncu od roba odbije v željeno luknjo in tam dočaka novo igro.

 Lp, Gomi

Ni komentarjev: