19 december, 2008

Slovensko smučanje

Se še spomnite, kako je bilo 10, 15 let nazaj? Že dvajset minut pred prenosom se je družina usedla pred televizijo, pokomentirala trenutno stanje v svetovnem pokalu, znana pesem pa je napovedala začetek prenosa. Jure Košir, Mitja Kunc, Rene Mlekuž....in vražje Slovenke, Alenka Dovžan, Urška Hrovat, Nataša Bokal, Špela Pretnar....za njih smo dobesedno skakali, zamudili nismo niti enega slaloma, prekinjali smo praznovanja, da smo se lahko v petindvajsetih zgrnili okoli televizije, saj je bil "naš 2. po prvi vožnji". Ob medalji slavje, ob odstopu veliko razočaranje. A vedeli smo, da bo naslednjič verjetno boljše. Lepo je bilo 10, 15 let nazaj.

Danes sem po italijanski športni oddaji prešaltal na TV SLO 2. Val Gardena, Superveleslalom, moški. Urban Laurenčič se s svojim strokovnim sokomentatorjem trudi delat prenos zanimiv..."Pa kaj se trudiš!?". Dobro, to ti je delo. Ti se kar trudi. Medtem pa se sprašujem. A kdo to sploh še gleda? Razumem tiste, ki jim je smučanje blizu. Tudi sam spremljam rokomet, ko naši igrajo sramotno slabo. Rokometa ne spremljam zaradi naših, temveč zaradi športa samega. Kako pa naj spremljam smučanje? Kje so naši? Od štirih dva vedno odstopita. Kaj se gremo, Slovenčki? Sošolec bi me pokaral, češ, to je najboljše kar imamo...žalostno. Zakaj potem ne sodelujemo v curlingu na svetovnem prvenstvu? Tudi v Sloveniji je nekdo verjetno najboljši v tem? Skratka-tuga, nič od nič! Andrej Jerman je še edini, ki rešuje slovensko čast z neko konstanco, ostalo pa so bolj muhe enodnevnice, o katerih se pa piše, kot da bi bili olimpijski prvaki.

Morda (verjetno) pričakujem preveč. Slednja je ob neuspehih pogosta trditev. Smo majhni, toda razviti! Bogi, ampak razviti in napredni. Dejmo si to že enkrat priznat. Že dejstvo, da imamo v kolektivnih športih enakovredne uspehe kot v posamičnih, nam lahko zapre usta ob tovrstnih izgovorih...Dejmo Slovenci, s ponosom naprej!

LP, Gomi

1 komentar:

Anonimni pravi ...

Petra Majdič, Petra Majdič, Petra Majdič, Petra Majdič, Petra Majdič!!!
Slovenija šampijon.. basta.