13 marec, 2009

Ogljikov dioksid na internetu


Malce ekologije ne škodi, mesec marec je tu in vročina bo kmalu ponovno krojila usodo našega planeta.

Google Earth, odličen instrument za gledanje Zemlje (poleg vesolja in od februarja z verzijo 5.0., ki jo vsekakor priporočam tudi Oceanov) je vedno bolj uporabljen po vsem svetu. Ponuja odlično možnost raziskovanja in je, če upoštevamo da je zastonj, zagotovo najboljši atlas na svetu. Raziskovalci Purdue university so realizirali mapo, ki nam prikaže emisije ogljikovega dioksida v mestih in državah ZDA. Mogoča je tudi analiza podatkov, glede na vir tega škodljivega plina: promet, industrija, domovi....Projekt, imenovan "Vulkan" kot Bog ognja, je trajal tri leta. ZDA so danes odgovorne za 25 procentov odvečnih emisij CO2ja, najodgovornejšega plina za vse današnje "klimatske spremembe".

Vir: www.purdue.edu


Gozdovi antismog
: Tropski gozdovi so še bolj učinkoviti, kot smo mislili: vsak hektar absorbira pol tone CO2ja, kakor kažejo zadnja merjenja in podatki, zbrani iz Afrike, Azije, Južne Amerike, ki jih je zbral angleški raziskovalec Simon Lewis. Po teh naj bi veljalo, da vsi tropski gozdovi na svetu porabijo 5 milajrd ton ogljikovega dioksida na dan. DObra novica je, ker vsak hektar izgleda še bolj učinkovit, kot se je mislilo do sedaj, verjetno prav zaradi "ogljikovega anhidrida" (še vedno govorim o CO2:P), ki ima vlogo gnojila. Poigrali pa so se tudi z denarjem: svetu tropski gozdovi samo zaradi odstranjevanja CO2ja iz atmosfere (ki bi ga sicer morali odstraniti mi sami) omogočijo prihranek 15 miljard € letno.
Sadite ljudje, sadite!!!

vir:www.leeds.ac.uk

Pireneji, alarm za ledenike!
Do leta 2050 jih naj ne bi bilo več, vsaj tako poroča neka španska študija. Ledeniki so izgubili 88 procentov svoje površine v samo sto letih in pokrivajo še 206 hektarov, proti 1779, ki so jih po koncu 19.stoletja.
Za vse je seveda kriv Ogljikov dioksid, ki je na internetu hvala bogu zgolj narisan.
Vir: prisežem, da si nisem zmislil


Kje bomo smučali? Upam vsaj, da ne bodo vsi prihajali v Izolo "na morje".


Lp

3 komentarji:

Anonimni pravi ...

to jaz nič ne razumem:-(

Unknown pravi ...

am, pomojem ne bojo prišli v izolo... ker če se stopijo ledeniki zna bit da bo izola malo pod vodo:P

Gomi pravi ...

Najvišja točka je Mailjski hrib z 278 m nadmorske višine...

dokler to zalije bomo mi že Maldivi ;)