17 junij, 2010

Slovenija ima talent...a ne gledalci!

Oj.
Vsi smo videli ali izvedeli, kaj se je zgodilo na najbolj gledanem šovu v zgodovini samostojne Slovenije.
In čeprav je bilo podanih že 19842 mnenj o tem, da je/ni prav, da je zmagala mala Lina Kuduzović, bom tudi sam povedal svoje, 19843. mnenje.
Že od začetka mi je bilo čudno, da se tako majnni otroci lahko sploh udeležijo tovrstnega šova. 7 let star človek pač ne more biti sposoben (ker tudi jaz nisem bil! :P) se sam odločiti za tako stvar. Nekdo ga v to vpelje in tukaj bi se najprej ozrl na njene starše. Razumem, da so ponosni na svojega otroka, ki tako lepo poje, razumem tudi, da odgovarjajo za njega in za njegova dejanja, ki so odvisna pravzaprav v celoti od njiju. Toda vprašanje je, če sta si želela tega, da njuna Lina zmaga pred celo Slovenijo. 50.000 € pač ni nagrada, ki bi ti spremenila življenje, sigurno pa jim je spremenilo življenje to, da bodo morali do otroka zdaj imeti povsem drugačen odnos in občutek, kako z njim delati in ga razvijati v pravi smeri. Dejstvo je, da bo "mala" od zdaj naprej bolj malo doma. Če bo hotela kaj doseči. Če pa ne bo, pa bo razočarala vseh 2000 ljudi, ki so poslali glas zanjo. Ob osnovni šoli jo bo čakala šola petja, kjer bo, do pravih uspehov in zaslužkov morala še veliko vaditi (oprostite moji strogosti, ampak po mojem mnenju ni odpela ne vem kako dobro, nikakor pa si ni zaslužila končne zmage).
Tisti, ki so glasovali za njo, se verjetno niso zavedali končnih posledic, obrazi žirije po končni odločitvi pa povedo vse. Zmagala je nezasluženo in predvsem moralno sporno. Pri sedmih letih pač ne more bit talent to, da poješ pri enakih višinah kot Whitney Houston ali Celine Dion. Od kje garancija, da bo čez 10 let tega zmožna, da se bo naučila ob tem še plesat in sploh, da ji bo petje pomenilo toliko, kot ji pomeni danes? Od tega, da jo je v šolo vzela slovenska pevka, ki kljub temu, da je znana, še ni prodala 20.000 plošč?

Žal to ne gre tako. Medtem, ko so za šov porivali naprej take talente, kot je Lina, pa so zadaj ostajali dobri vokali in talenti drugih vrst, ob katerih sem se tudi sam zdrznil in ugotovil, da nekaj talenta Slovenija res premore in da si je to potrebno priznati (finale je bilo res na nivoju). Čeprav sumim, da ni vse odvisno od gledalcev, temveč od odgovornih na POPTV-ju, ki enostavno odločijo, kdo bo šel naprej, ne glede na prejete glasove (kot že rečeno, vse za ŠOV!), pa mislim, da so v finalu bili pošteni (zakaj ne bi bili, šova je tako ali tako konec). In zgodilo se je to, kar se ne bi smelo. Slovenčkom je Lina strla srca, kaj so hoteli s svojim glasovanjem, pa naj bo jasno samo njim. Meni namreč ni in mi nikoli ne bo.

Lini želim vso srečo v prihodnosti. Ali bodo starši racionalno porabili denar in če so tega sploh zmožni, pa bi lahko razpredali ob kakšni drugi priložnosti. Upam pa, da so.

Lp, Gomi

Ni komentarjev: