22 september, 2010

SMS ali raje klic?

Dilema. Ali pa ne dilema. In zakaj to po mojem mnenju ne bi smela biti dilema? Saj ne rečem, v določenih trenutkih, pri določeni osebi, pod določenimi pogoji...bi nekako lahko prišlo do dileme. Morda se tega enostavno ne zavedam, ker sem svojevrstno, kako bi se reklo, omejen. Morda pa takšne situacije še nisem izkusil, ker sem svojevrstno, kako bi rekel....neizkušen.

Bodi dovolj. Povedal vam bom, kdaj ne bi smela biti dilema in zakaj se vsaj jaz odločam za klic tudi v primerih, ko bi kdo, v določenih trenutkih, pod določenimi pogoji odločil za SMS. Za SMS se kot oseba A velikokrat odločimo, da v danem trenutku ne zmotimo osebe B. "Naj ga/jo (pa recimo, da je muško!) pokličem, ali naj mu pošljem SMS?" Da ga ne zmoti klic, morda je na sestanku, morda piše izpit, morda ravnokar obkroža odločilno številko na loto listku. Pa saj mi tega ne moremo vedet (kao!) oz. ne vemo! Če bi vedli, seveda ne bi klicali! Nič nam ne more očitat.

Recimo, da ga nekaj rabimo (če ne smo res malo munjeni, da ga za brezveze kontaktiramo). In si verjetno želimo, da bi nam ustrezno odgovoril. Če nekaj dela bo preko SMSa to trajalo dlje, vprašanje je, če bo sploh slišal in vprašanje je, če ne bo rekel: "bom že odpisal, ko bom mel več časa". Hitro se zna zgoditi, da ga bomo čez pet minut poklicali, ker nam ni odpisal ali kako drugače javil. Torej - tako ali tako si ga klical, samo časa si porabil več. Če pa misliš, da si ga zmotil, je to njegova krivda. Telefon se lahko tudi ugasne oz. se ga da potiho, pa tudi če nas bo zavrnil bomo vedli koliko je ura in, če nismo ravno v ne vem kakšnih skrbeh, mu bomo dali nekaj časa mir. Če bo videl da lahko, bo napisal SMS, npr: pokličem te kmalu. Fajn, kajne? Škoda, ker ti v istem trenutku verjetno ne bo razjasnil, kdaj bo to kmalu, in za kaj za vraga, te ne more poklicati zdaj.
No, (tudi) zato je klic boljši kot SMS.
Dilema. O tem torej govorim. Ne govorim o najstniški sramežljivosti, ko tipke hitreje tečejo kot besede. Ne govorim o tem, ko si z osebo zmenjen, da ji boš napisal SMS in prav tako ne govorim o tem, ko klica ne moreš izvest, ker ni signala, SMS boš pa že nekako stisnil čez filtre. Ali pa, ko na izpitu v šoku ugotoviš, da bi kolega 4 vrste za tabo morda vedel odgovor na vprašanje. Takrat seveda pošlješ SMS, da okoliški ljudje ne slišijo. Ko pa npr. narediš izpit, pokličeš in govoriš na ves glas, da vsi slišijo.

Je pa SMS zastonj....

LP, Gomi

2 komentarja:

Blaž pravi ...

Ka pa skype? Telegram? Pismo? Dimni signali? Obvestilo redarstva? Zakaj se omejiti na mobitel?

Gomi pravi ...

Ker računalnika, pošte, dimnih bomb in redarskih lisic nimamo vedno s seboj. Mobitel je bolj praktičen!