03 januar, 2009

Igranje kart lahko ni najboljša družabna igra

Novo leto sem preživel v Banja Luki (slike in ostalo pride v kratkem). Že drugo leto zapored je bilo zelo pestro in veselo. Glavna razlika med lanskim silvestrovanjem je bila v številu "nastopajočih". Če smo bili lani v šestih nas je bilo letos enajst. Razlika morda na prvi pogled ni zelo velika, a verjemite mi, da je vse prej kot zanemarljiva. Najbolj očitno je bilo to pri družabnih igrah, še posebej pi najboljši-kartanju. 11 ljudi - 11 pravil. Oziroma skoraj. Ne razumem. Remi je Remi, Briškola je Briškola, Trešet pa Trešet. Sprašujem se, zakaj je sploh kdo uvedel pravila kot taka. Ali je "izumitelj" igre tako prizadet, da dela nesmisle že iz prve, ali pa smo mi vsi preveč pametni. Sam dopuščam možnost, da nekdo nečesa ne ve. Ne veš? Priznaš, si pustiš dopovedat, da nimaš prav (IZ PRVE, BREZ DA NEKI PALAMUDIŠ GORE DOLE, NIMA TE ČESA BITI SRAM!) in igra teče naprej.

Primeri:
1. Kaj kdo dela?
Mešalec kart meša karte... vse kar se od njega pričakuje je da zmeša karte, (brez da jih pri tem uniči z značilnim rezanjem na silo) in jih postavi NA IGRALNO PODLAGO pred tistega, ki je na vrsti pred njim....kaj je njegova naloga? Možnosti sta dve!
a) udariš po kartah (tolčeš) oz. enostavtno rečeš da tolčeš, če si zaposlen s točenjem pijače v kozarec.
b) dvigneš kupček kart in ga položiš ob osnovni kupček
Torej to nardi tisti pred mešalcem. In nič drugega. Nobenih dodatnih prelaganj kart, pa odkrivanje prve karte (razen pri remiju med gledanjem za jollyja), niti dajanje osnovnega kupčka na tistega dvignjenega.... vse ostalo kar ni v prvih dveh možnostih, naredi mešalec.
Vsi ostali, ki pri tem ne sodelujejo se lahko pogovarjajo ali pa bodisi srkajo sok, bodisi jedo burek.....brez nekega dodatnega pametovanja kaj je prav in kaj je narobe.

2. Deljenje kart? Remi....2-2-2-2-...oz prvemu 3-2-2-2... oz. eno karto manj za vsakega jollyja ki ga dobi tvoj mešalčev predhodnik.
Briškula...v vsakem primeru 3 iz prve.
Trešet....če predhondik tolče vseh 9 (10) naenkrat, če predhodnik dvigne 5-4(5).

3. Metanje kart? Kultura in pravila velevata, da se karte ne mečejo dol, če nisi na vrsti. Za ljudi, ki malce težje razumejo zadevo, naj prevedem v: Karto vržeš dol, če jo je vrgel že tisti pred teboj.

Tako. Če se upošteva vse navedeno, je kartanje zame osebno najlepše preživljanje uric v družbi, sicer pa se lahko sprevrže v kreganje in posledično v vse prej kot najboljšo družabno igro. Bodite pozorni, odprite oči in videli boste, da imam prav.

LP, Gomi

2 komentarja:

Anonimni pravi ...

Kaj so te ogoljufali?

Gomi pravi ...

niso
sem jaz njih
obstajajo namreč triki, ki jih ne bom nikoli razkril.