16 januar, 2009

Tipična rimska ulica

Nekoč? Malce si preberite, nevedneži!

Danes pa vseeee druuugooooooo! Kaj mora torej dandanes v Rimu obvezno vsebovati vsaka ulica, ki kaj velja? Do sedaj sem videl že kar nekaj mesta (okrog 1/4:) ) in sem ugotovil naslednje značilnosti:

Farmacia - Lekarna Lekarna je najpogostejša botega v Rimu. Dejansko na vsakem koraku.

1. Automeccanico, anche gommista se possibile - Avtomehanik, po možnosti vulkanizer. Italijani so tukaj znani po svoji slabi, nesigurni vožnji. Razbiti avti na cesti so zgolj dokaz za to, da pa se promet za njimi čimprej sprosti je najbolje, če je avtomehanik v isti ulici.

2. Snack Bar. Italijani prihajajo v bar večinoma na Caffe. Redko na kaj drugega. Vsake toliko pa jih prime tudi lakota, zato bari, ki ne ponujajo Snacka dandanes nič ne veljajo. Tako kot ulica brez Snack bara.

3. Pasticceria - Slaščičarna Italijani so norci, ko se gre za hrano in slaščice niso izjema. Prizori kot naslednji, so večkrat tudi v Snack barih, a je to prej izjema kot pravilo.


4. Banca - Banka. Na stotine bank je. Očitno ekonomija dela, ekonomisti pa so tudi redkeje brez dela kot pri nas.

5. Tabacchi - Trafika. V njej se prodaja vse kar se prodaja pri nas, poleg tega pa še nešteto spominkov, priložnostnih daril, čokolad, bombonjer, pelušov....še najbolj pa so Italijani zapaljeni za igre na srečo. Oglasi za lotto so tako rekoč povsod.


6. Fioraio - Cvetličarna. Italijani so zelo star narod in smrtnost je precejšnja. Od Francozov se učijo romantike, od Nizozemcev pa skrbi za rože. Sicer pa so sami mnenja, da so tako v tem kot onem bili prvi in so tudi najboljši.

7. Parucchiere - Frizer. Tipi so glumci kaj češ :))

8. Fermata dell'avtobus - Avtobusna postaja. Zlato pravilo. Če ni motorja je avtobus, če ni avtobusa si doma.

9. Avtoscuola-avtošola. Premalo jih je.

10. Lavanderia - Pralnica. To me je osebno ful presenetilo. Na vsakem koraku lahko opereš 10 kg stvari za 10 eurov. In to brez obresti, če smrdi po potu!

11. Calzature - Trgovine (butiki) z obutvijo


12. Trgovine z oblačili.
nesrečna 13...
Libreria - Knjigarna. Italijani so po svetu od zmeraj sloveli kot zelo pameten narod, zato bi počasi knjigarne lahko zamenjali z npr. snack barom.
S tem se torej zaključuje seznam za vsako tipično rimsko ulico. Če najdeš vse to, potem veš kje si, če česa ne najdeš, pa veš, da tam zagotovo nisi!

14. Farmacia - Lekarna Lekarna je najpogostejša botega v Rimu. Prisotna je praktično povsod, na vsakem koraku in vsaka ponuja nekaj "svojega", zaradi česar ljudje radi zahajajo vanjo.

Tu so pa še pogoste spremljevalke, ki pa niso nujne za vsako veliko ulico. Omembe vredne so:
- panificio - pekarna
- macceleria - mesnica
- supermarket
- internet point
- bencinska črpalka
- še en snack bar
- gioielleria - zlatarna
- fotocopie - fotokopirnica
- ottica - optika
- business point... :)... - prodajalne mobitelov

Lep pozdrav in na slišanje precej kmalu.

Gomi

2 komentarja:

Anonimni pravi ...

Kaj pa "Farmacia", "Studio dentistico" in "Avvocato"?

Gomi pravi ...

lekarno sem dejansko pozabil, ne vem kako mi je to uspelo, pa imel sem jo na seznamu, med pisanjem bloga sem jo očitno spregledal

ostalih dveh pa ni toliko, vsaj vidni niso